In de periode april-juni 2020 zullen verschillende gastleraren hun opwachting maken bij Zen Centrum Eindhoven. De avonden zijn zonder extra kosten toegankelijk voor de doorgaande cursisten. Anderen wordt gevraagd zich aan te melden en een bijdrage van 15 euro te doen.
Donderdag 2 april: Simon Senko de Boer
Senko de Boer (1965, Ilpendam) begon in het jaar 2000 met zijn Zenbeoefening in het zenklooster Zenriver in Groningen bij Tenkei Roshi. Afgestudeerd in politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, werkte hij als manager bij organisaties voor Milieu & Samenlevingsopbouw.
In 2003 werd hij vaste bewoner in Zen River en kreeg de monastieke inwijding. In 2014 ontving hij dharma transmissie. Een jaar later is hij officieel erkend door de Soto School nadat hij de daarvoor vereiste tempeltraining en ceremonies in Japan had voltooid.
Senko heeft uitgebreide ervaring in de vier trainingselementen (zazen, ritueel, literatuurstudie en Bodhisattva-activiteit) die door Tenkei Roshi zijn ontwikkeld. Ook heeft hij het volledige koan-curriculum voltooid zoals Maezumi Roshi en Genpo Roshi dat hebben doorgegeven.
Hij leeft en werkt nu op de Zen Boat in Groningen stad.
Senko zal z’n gastles online via Zoom verzorgen!
Maandag 20 april (wordt later ingehaald): Maartje van Hooft
Maartje van Hooft woonde als 23-jarige al in een Japans Yogacentrum, de Okido Yoga Dojo in Laren. Van 1996 tot 1999 woonde en werkte ze in een Japans Yogacentrum in Milaan, waar zij haar Japanse leraar Shodo Habukawa ontmoette. Habukawa-sensei was in die tijd één van de top-leraren in Kōyasan, het tempeldorp in Japan, wat het centrum is van het Shingon-Boeddhisme.
Na deze ontmoeting in 1997 heeft Maartje onder zijn leiding de Shingon-Boeddhistische tempeltraining gevolgd en afgerond, en is in 2002 ingewijd tot ajari. Ze is daarna jaarlijks naar haar leraar gereisd, om de meditatie-technieken te verfijnen en op een diep niveau te integreren. In 2019 is deze aanvullende training afgerond.
Verder is Maartje (psychosomatisch) oefentherapeut, shiatsu-therapeut, cranio-sacraaltherapeut, en yoga-docent en opleider.
Zij heeft de methode Aplomb-yoga ontwikkeld, en is schrijfster van de boeken ‘Yoga en Aplomb’, en ‘Mindfulness en mantra’.
Ze is oprichter en hoofddocent van de 4-jarige yoga-docentenopleiding Amitabha.
Het meditatie-programma van ‘Mindfulness en mantra‘ is door haar ontwikkeld als een verdiepend programma, dat de sterk integrerende kenmerken van de Shingon Boeddhistische training toegankelijk maakt.
Dinsdagavond 28 april (wordt later ingehaald): Henk Goossens
Henk Goossens is zenleraar. Vanaf 1976 praktiseert hij de beoefening van zen en de toepassing daarvan in zijn werk en het dagelijks leven. Hij werd opgeleid en geïnspireerd door de zenmeesters Ichiro Okumura, Enomiya Lassalle, Genpo Roshi, Taizan Maezumi Roshi en de zenschool van Karlfried Dürckheim. Hij is formeel leerling van Michel Oltheten sensei in de traditie van de White Plum Zenlijn.
Maandagavond 22 juni: Maarten Olthof
Maarten Olthof (1956): ‘Ik ben geëngageerd boeddhist en zenleraar na jarenlang onderricht bij Nico Tydeman roshi. Verder ben ik ecoloog en schrijver van boeddhistische reisboeken en artikelen. In dertig jaar tijd heb ik als reisprofessional tientallen reizen ontwikkeld en ze vaak zelf begeleid, alleen al in Azië naar Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië – en daarbuiten onder meer naar Madagaskar, Ecuador, de Azoren en IJsland.
Ik heb ecologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. De reisorganisatie waarvoor ik jarenlang heb gewerkt zond mij dertig jaar geleden uit naar Nepal. Daar maakte ik kennis met het boeddhisme en zag ik als ecoloog algauw hoe het hart van de ecologie de kern van het boeddhisme raakt: alles is met alles verbonden in onderlinge afhankelijkheid en elke handeling heeft gevolgen voor het geheel.’